miércoles, 10 de marzo de 2010

La concepció errònea de l'Advocat d'Ofici

Durant aquests darrers dies, advocats col·laboradors de CLAU LEGAL adscrits al Torn d'Ofici de l'Àrea Penal, ens hem vist novament afectats per la manca d'informació que ofereixen les Comissaries de la província de Barcelona i els Col·legis d'Advocats, a detinguts, encausats o víctimes en diligències penals, en relació al dret que tenim tots a estar assitits per Advocat-privat o del Torn d'Ofici - en aquests procediments.

Val a dir que en general el ciutadà no està suficientment informat que l'oferiment de designa d'Advocat de Torn d'Ofici obeeix al dret de tota persona a obtenir una tutela judicial efectiva i no, com s'entén de manera errònia i habitual, a la gratuïtat dels serveis professionals de l'advocat (i procurador, si és preceptiu). En aquest sentit, cal remarcar i informar correctament al ciutadà que Advocat de Torn d'Ofici i Advocat gratuït no són sinònims, ja que aquesta gratuïtat dependrà de la concessió de l'anonemat "benefici de justícia gratuïta" a favor de l'interessat, benefici que es concedirà depenent del seu nivell d'ingressos i circumstàncies.

L'obtenció d'aquest benefici l'ha de sol·licitar la persona afectada davant del Servei d'Orientació Jurídica (a Barcelona, a la Ciutat Judicial -Gran Via de les Corts Catalanes nº 111-), informació que els advocats donem també al client en el primer contacte. Ara bé, tot i que els advocats actuem diligentment facilitant aquesta informació, això succeeix inevitablement i, en la majoria dels supòsits, amb posterioritat a l'inici de les actuacions judicials i, per tant, l'advocat ja s'ha desplaçat i ha hagut d'intervenir, meritant-se els honoraris corresponents.

Tenint en compte els perjudicis que provoca aquesta manca d'informació i que afecta a usuaris, advocats i al sistema judicial (ajornaments, impagament d'honoraris,etc.), seria convenient que els Col·legis d'Advocats, junt amb el Ministeri de Justícia, conselleries i departaments corresponents, practiquessin de manera clara i unificada una política informativa i educadora del drets i oligacions que tenen les persones quan es troben immerses en aquest tipus de procediment, fent arribar la normativa de manera clara i entenedora a la població amb caràcter preventiu.

Pot ser, també de retruc, això ajudaria a reconèixer la gran tasca dels advocats del Torn d'Ofici en el nostre sistema judicial.

Adriana Lacoma

No hay comentarios:

Publicar un comentario